Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı
1936 yılında yayımlanan Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedrettin Destanı Nâzım Hikmet’in şiir serüveninde destanlarla öne çıkan ustalık döneminin ilk kitabıdır. Şeyh Bedrettin Destanı, Nâzım Hikmet’in yaşarken Türkiye’de yayımlanan son kitabı olur. Nâzım Hikmet’in kitapları Türkiye’de ancak ölümünden sonra 1965 yılında yeniden yayımlanmaya başlayacaktır.
15. yüzyılda merkezi yönetime karşı bir köylü ayaklanması olan Bedrettin hareketini ve tarihi bir kişilik olan Şeyh Bedrettin’in hikâyesini yazmak, hapishanede Bedrettin hakkında bir risale okurken Nâzım Hikmet’in aklına düşer.
Nâzım Hikmet'in destanlar döneminin başlangıcı: Şeyh Bedrettin
Olcay Akyıldız
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Olcay Akyıldız, Nâzım Hikmet’in geleneksel şiiri modern bir biçimde yeniden yorumlayan üslubunu Şeyh Bedreddin Destanı bağlamında anlatıyor.
Nâzım'ın Hikâyesi Videoları
Bedreddin: Tasavvuf, Kamera, İsyan
Cemal Kafadar, Nurdan Arca, Ahmet Ersoy
14.-15. yüzyıllarda yaşamış bir Osmanlı mutasavvıfı olan Şeyh Bedreddin’in tarihsel, siyasal ve tasavvufi açılardan ele alındığı panelde, yönetmen Nurdan Arca’nın Simavnalı Bedreddin (2006) adlı belgeselinin gösteriminin ardından, Arca ve filmin tarih danışmanı Prof. Cemal Kafadar, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet Ersoy moderatörlüğünde seyircilerin de parçası olduğu bir sohbet gerçekleştirdi. Etkinliğe dair detayları öğrenmek ve kayıtları izlemek için Merkez’in video arşivini ziyaret edebilirsiniz.
Merkez Video Arşivi