© Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi

Vatandaşlığının İadesi

Yaşamı boyunca gördüğü baskı ve yasakların aksine, bugün Türkiye’de kitapları en çok okunan, eserlerinden en çok alıntı yapılan şairler arasında belki de ilk sırada yer almaktadır.

1991 Yılında Nâzım Hikmet dostlarının yürüttüğü çalışmalar sonucunda şairin kız kardeşi Samiye Yaltırım tarafından Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı kurulur. Eserlerini yaygınlaştırmak ve ilgili belgeleri toplamak, araştırmacılar için bir başvuru merkezi oluşturmak amacını güden Vakıf çok sayıda etkinliğe imza atmış, Nâzım Hikmet’in yaşamına ilişkin belgeseller üretilmesine olanak sağlamıştır.

Nâzım Hikmet’in yurttaşlık haklarının iadesi mücadelesi 1987’de kız kardeşi Samiye Yaltırım’ın çağrısı üzerine Nâzım Hikmet’in dostları ve yakınları tarafından başlatılır. Hukuki başvurular reddedilince Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı yurttaşlık kampanyasını başlatır. Dönemin Kültür Bakanı’nın girişimi ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in imzasıyla bakanlar kuruluna sunulan, yurttaşlıktan çıkarma kararını ortadan kaldıracak olan kararname bazı bakanların imzalamayı reddetmesi yüzünden yürürlüğe girmez.

Nâzım Hikmet’in dostlarının, okurlarının, sevenlerinin çabaları yıllar sonra meyvelerini verir. UNESCO’nun 15 Ekim – 3 Kasım 2001 tarihlerinde gerçekleştirilen 31. Genel Konferansı’nda 31 C/15 sayılı belgesi çerçevesinde alınan karar gereğince “Nâzım Hikmet’in Doğumunun 100. Yıl Dönümü” 2002 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alınır. O yıl gerek yurt içinde gerek yurt dışında çok sayıda önemli etkinlikle Nâzım Hikmet anılır.

2004 yılında Memleketimden İnsan Manzaraları  Milli Eğitim Bakanlığı’nın “100 Temel Eser” listesine girer ve okullarda okutulması önerilir. En nihayetinde 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Nâzım Hikmet’in vatandaşlığı iade edilir.

Nâzım Hikmet, Selçuk Demirel. 2002.
Belgeler
Bakanlar Kurulu Kararı
Nâzım Hikmet’e vatandaşlığını iade eden 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı.
Resmi Gazete
"Nâzım Hikmet Ran’ın Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin 25/7/1951 tarihli ve 3/13401 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükten kaldırılması; İçişleri Bakanlığının 5/1/2009 tarihli ve 70020 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 5/1/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Yeniden Yayımlanma Süreci

ÖNCEKİ

Nâzım'ı Anlamak

SONRAKİ
naziminhikayesi